Wat is stress?
Stress is in principe niets anders dan spanning of druk.
Het is een natuurlijke reactie van je lichaam op spannende of gevaarlijke situaties.

Stress hoeft niet ongezond te zijn. Een bepaalde mate van stress hebben we nou eenmaal nodig om goed te kunnen functioneren. 

Krijg je meer stress, spanning en druk te verwerken dan je aankunt dan kun je hier uiteindelijk ziek of overspannen van raken.

Ongezonde stress
Wanneer je langdurig onder stress moet functioneren kan de stress vervelende lichamelijke en geestelijke reacties veroorzaken. Hoe heviger en langduriger de stress reactie, hoe meer tijd je nodig hebt voor herstel.  Kortom, zodra de stress te lang aanhoudt, veelvuldig voorkomt en/of te groot is, is er te weinig gelegenheid om tussentijds te herstellen. Dan is er sprake van ongezonde stress.

Wanneer heb je een burn-out?
Heb je vaak en veel last van stress? Duurt dit langer dan zes maanden en voel je je geestelijk en lichamelijk totaal uitgeput? Dan spreek je van een burn-out. Een burn-out komt niet zomaar opeens te voorschijn. Vaak is er een aanleiding zoals bijvoorbeeld een aankomende reorganisatie op je werk, het overlijden van een dierbare, spanning in de relationele sfeer ed.  Meestal is dit niet de oorzaak van een burn-out, maar het kan wel de druppel zijn die de emmer doet overlopen.

.