Wat is een burn-out?
Langdurige blootstelling aan een grote hoeveelheid stress kan zorgen voor oververmoeidheid met vele klachten die het leven beheersen. Burn-out is de term voor het gevoel ‘opgebrand’ te zijn en geen energie of motivatie meer te kunnen vinden voor verschillende bezigheden: iemand is op dat moment fysiek en mentaal compleet uitgeput. Wat is er bekend over een burn-out? En zitten we midden in een epidemie?

In het kort:

  • Een burn-out is onlosmakelijk verbonden met stress. Een lange periode van (ongezonde) stress en onvoldoende ontspanning kunnen uiteindelijk voor zorgen dat iemand overspannen raakt, of zelfs een burn-out krijgt.
  • Vrouwen krijgen vaker een burn-out dan mannen. Spanningen en stress hebben een andere psychische en lichamelijke impact bij vrouwen dan bij mannen. De symptomen komen wel overeen.
  • Er zit een grote overlap in symptomen van overspannenheid, burn-out raken en depressief zijn. Het grootste verschil zit in het ‘kunnen’ en het ‘willen’. Iemand met een burn-out wíl wel, maar kan niet meer.
  • Werk kan de hoofdoorzaak zijn van een burn-out, maar dit is lang niet altijd het geval. Persoonlijke eigenschappen, omstandigheden, aanleg en relaties met naasten spelen een belangrijke rol.
  • Het lijkt alsof we leven in een burn-outepidemie. De vraag heerst of dat komt door onze westerse manier van leven en het continu vergaren van enorme hoeveelheden informatie.

Hoeveel mensen lopen rond met een burn-out?
Het aantal Nederlanders met burn-outklachten stijgt van 12,4 procent in 2013 naar bijna 15 procent in 2016. En het lijkt alsof het probleem steeds groter wordt: momenteel heeft ongeveer één op de zeven mensen in Nederland last van burn-outklachten. Dat zijn meer dan een miljoen mensen.

De belangrijkste oorzaak van een burn-out is meestal een extreem verstoorde balans tussen wat uitgevoerd moet worden, en wat diegene daarvoor terugkrijgt. Zowel op de werkvloer als thuis. Denk daarbij aan waardering of salaris, maar ook het terugzien van (positieve) resultaten en een fijn werkrooster. Een goed evenwicht tussen inspanningen en rust nemen is erg belangrijk.

Bron: https://www.npofocus.nl/artikel/7732/wat-is-een-burn-out